Tek kristaller genellikle hatasızdır. Ancak malzemelerin çoğu çok sayıda kristal veya tanelerden oluşur. Bu yapılar çok nadir kusursuzdur. Yapıdaki bu kusurlar mukavemet ve elektrik iletkenliği değerlerini büyük ölçüde etkiler.
Noktasal Kusurlar 5 madde altında incelenebilir.
- Boş kafes noktası
- Arayer Hatası
- Yer alan Hatası
- Frenkel Hatası
- Schottky Hatası
1. Boş nokta hatası:
Atomun bulunması gereken yerde bulunmamasından kaynaklanır. Boşluğu çevreleyen atomlar birbirine yaklaşarak kafes yapısının çarpılmasına neden olur.
2. Ara Yer Hatası:
Yarı çapları 1 Armstrong’dan daha küçük H, N, B, O ve C atolarının ana metalin atomları arasına girmesiyle oluşur. Arayer atomları kendilerini çevreleyen atomları iterek kafes yapısını çarpıtabilir.
3. Yer Alan Hatası:
Katı çözelti içerisindeki çözünen atomların çözen atomların yerini almasıyla meydana gelir. Yer alan katı çözeltisinin oluşması için çözen ve çözünen atomların boyutları birbirine yakın olması gerekir. Çözünen atom ana metal atomundan büyük veya küçük olabilir.
4. Frenkel Hatası:
Bir iyonun normal kafes konumundan bir arayer konumuna atlaması ile boş kafes noktası – arayer atomu çifti olup radyasyona maruz kalan metallerde görülür.
5. Schottky Hatası:
İyonik bağla bağlı malzemelerde boş nokta çifti olarak görülür. Malzemelerde eşit elektriksel yükün korunması için kafesten bir anyon ve bir katyon ayrılır.