Silisyum Karbür (SiC) ve Özellikleri

Yazıyı Paylaş

Silisyum karbür en çok kullanılan yapısal seramiklerden bir tanesidir. 1970’li yıllardan beri birçok yeni uygulamaları bulunmuştur. Sahip olduğu birçok özellikle, karmaşık mühendislik şekillerinde, silisyum karbür (SiC) tungsten karbür yerine çekici bir aşınma direnci uygulayıcısı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Silisyum nitrürle kıyaslandığı zaman, silisyum karbürü elde etmek için kullanılan hammaddeler daha ucuzdur ve sonuç olarak elde edilen ürünlerdeki maliyetler tungsten karbürden düşük olduğu için rekabet koşulları yüksektir.

si-c-sem
SiC tozunun SEM görüntüsü (X3500)

Karbür bileşikler sınıfında yer alan silisyum karbürün, atomik agırlıgı 40,1 g/mol ve yoğunluğu 3,21 g/cm3 tür. Silisyum karbür kısaca “SiC” olarak da ifade edilmektedir. Doğada bileşik olarak bulunmamasına rağmen, ana bileşenleri olan silisyum ve karbona, oldukça bol miktarda rastlanmaktadır. Bu malzeme çok sert, aşındırıcı bir malzeme olup, yüksek sürünme mukavemetine sahiptir. İndirgeyici atmosferde, erozyon ve kimyasal etkileşimlere karsı mükemmel bir direnç gösterir.

Yüksek sıcaklık direnci, yüksek elektrik iletkenliği ve mükemmel termal şok direnci sayesinde birçok uygulamada kullanılır. En yaygın silisyum karbür kullanım alanlarından biri yüksek sıcaklıklarda çalışabilen güç yarı iletkenlerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, silisyum karbür aşındırıcı olarak kullanılır ve otomobil fren disklerinde, seramik zırhlarda ve bazı yüksek performanslı endüstriyel furnas kaplamalarında tercih edilen bir malzemedir. Ayrıca, LED teknolojisi ve radyo frekansı (RF) cihazlarında da rol oynar. Yüksek sertliği ve kimyasal dayanıklılığı sayesinde, çeşitli endüstriyel ve mühendislik uygulamalarında popüler bir seçenektir.

sic-fiziksel-ozellikler
Silisyum Karbür çeşitlerinin fiziksel ve mekanik özellikleri

SiC, muazzam bir termal şok dayanımı sergiler. Termal iletkenlik kristal yapıda çözünen safsızlıkların varlığından etkilenir. Yüksek saflıkta ticari silisyum karbür elde etmek zordur, çünkü sinterleme için eklenen safsızlıklar veya reaksiyon baglamada kullanılan silisyumda bulunan safsızlıklar bunu engeller.

Sinterlenmis silisyum karbür, seramik malzemeler içerisinde en dayanıklı olanlardan
birisidir. Mukavemetin sınırlanması kristalit aglomeratlara, aşırı büyümeye, uzamış
tanelere ve porozite gibi hatalara bağlıdır.

Silisyum Karbür sertliği oldukça yüksektir

Silisyum karbürün ticarileşmesini sağlamış özelliklerinden birisi sertliğidir. Achosan silisyum karbürün sertliğini keşfettigi zaman elması dahi kesebilecek bir yetenekten bahsetmistir. Bu yetersiz bir açıklama dahi olsa silisyum karbür en etkili aşındırıcılardan biridir. Bor karbür kadar sert degildir ancak silisyum karbür kabuksal bir bileşim sergileyerek malzeme sıyırma işlemlerinde etkili olmaktadır.

Silisyum karbürün sertliği kristalografik yönlere, varnolan safsızlıklara ve parlatılmış yüzeyler gibi farklı durumlara bağlı olarak değişir. Ölçüm ortamı dahi sertliği etkileyebilir.

SiC farklı renklere sahiptir

Silisyum karbürün değerli bir mücevher taş olması gerektiği söylenmektedir. Çok geniş bir renk dağılımında; renksiz(saf a/hegzagonal), sarı (p/kübik), yeşil (azot veya fosfor daldırılmış), mavi (alüminyum daldırılmış), kahverengi (bor daldırılmış) ve siyah (yoğun bir şekilde alüminyum daldırılmış) hazırlanabilir.Silisyum karbür manyetik özellik göstermemektedir.

Yazıyı Paylaş

Silisyum Karbür (SiC) ve Özellikleri” hakkında 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir