Son yıllarda geliştirilen ilginç bir kaynak yöntemi de İngiliz Kaynak Teknoloji Enstitüsü tarafından 1991 yılında bulunmuş ve patent alınmış olan sürtünme kaynağıdır. Ülkemizde kullanılan diğer adı sürtünme karıştırma kaynağıdır. Bu yöntemin diğer kaynak yöntemlerinden en büyük farkı; kaynak edilen parçanın kaynak sırasında ergimemeleri yani katı fazda bulunmalarıdır.
Sistemde, ucunda vida profili açılmış küçük bir pim olan döner bir takım kullanılır. Kaynak edilecek parça bir tabla üzerine sıkıcı bağlanmalıdır. Döner takım iki parçanın temas ettiği başlangıç noktasına getirilir. Uygulamada iki yöntem vardır; birincisi birleştirilecek saçlar hareket eder, ikincisi ise saçlar sabit olup takım hareket eder.
Takım ucundaki piminb uzunluğu istenen kaynak nufuziyetine göre ayarlanmış olup döner pim kaynak noktasına temas ettiğinde sürtünmeden dolayı sıcaklık artar. Artan sıcaklık nedeniyle bölgenin plastik şekil verme kabiliyeti artar.
Uygulama, özellikle alüminyum tekne yapımında, bazı uçak parçalarında, savunma sanayinde ve alüminyum alaşımlarda oldukça yaygın kullanılır.
Aşağıdaki video kaynak yapılacak malzemeler arasında pim olmaksızın yapılan bir sürtünme kaynağıdır. Sistemin çalışma prensibi benzerdir.
sürtünme kaynagı farklı sürtünme karıştırma kaynağı farklıdır kardeş